Dne 28. 6. bylo v 8 hodin v AquaPalace Hotelu Čestlice slavnostně zahájeno 6. národní finále odborné technické soutěže Talenty pro firmy T-PROFI, pořádané Hospodářskou komorou České republiky a Středním podnikatelským stavem, z.s. Soutěže se zúčastnilo 84 studentů a žáků dvanácti základních a středních škol z celé ČR doplněné o zahraničního zástupce z polské Swidnice. Všichni finalisté se kvalifikovali z krajských kol a jako vítězové reprezentovali nejen své regiony, ale i výrobní a obchodní společnosti.

Úkol: Sestavit model jaderného reaktoru s chladicím okruhem

V 9 hodin spustila odborná porota časový odpočet a začal 3hodinový technický koncert montáže modelu jaderného reaktoru s chladicím okruhem. Poprvé v historii T-PROFI týmy pod vedením kapitánů a pedagogů tvořili model v kombinaci mechanická, elektronická a vodní část skutečného průmyslového zařízení. Úkolem dne bylo sestavit funkční model jaderného reaktoru a jeho chladicí soustavy. Pomocí elektronického ovládání pak regulovat výkon a v závislosti na aktuálním výkonu jeho chladicí soustavu. K mechanické montáži používali soutěžící primárně součástkovou základnu technické stavebnice Merkur. Vodní prvky a elektronické ovládání s využitím mikropočítačů Arduino  připravil na míru T-PROFI pan Boris Šraut, odborný garant a předseda poroty. Součástí úkolu byla také prezentace hotového projektu a písemný znalostní test.

První místo a zlaté medaile pro Foxconn

Tým společnosti Foxconn, reprezentovaný studenty VOŠ, SPŠ a JŠ Kutná Hora a ZŠ Zbraslavice, pod dohledem manažera PR a komunikace Pavla Koženého v roli kapitána a mentora týmu, si odváží zlato z národního finále. Zadaný úkol tým Foxconn splnil nejrychleji s časem 2 hodiny 41 minut, ale také bez jediné chyby. „Na studenty jsme nesmírně hrdí a moc jim k zaslouženému vítězství gratuluji. Tento úžasný výkon je skvělou reprezentací naší společnosti a také výsledkem dlouhodobé podpory škol v regionu,“ uvedl Pavel Kožený.

Ocenění převzali soutěžící z rukou pana Vladimíra Dlouhého, prezidenta HKČR, paní Hany Klímové, vedoucí oddělení komunikace společnosti ČEPS, pana Miroslava Bukvy, generálního ředitele AquaPalace Praha, který byl zároveň hlavním partnerem T-PROFI a paní Lenky Klimentové, vedoucí komunikace Česká mincovna, a.s., která všem členům soutěžních týmů předala unikátní, krásné, zářivé mince. Polský tým přijeli na akci podpořit a ocenit pánové Daniel Piekarski z Velvyslanectví Polské republiky a Paweł Ulaszewski, viceprezident Sudecka Izba Przemysłowo-Handlowa w Świdnicy. Slavnostního předávání ocenění se zúčastnila také paní Anna Juřicová z Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Konečné pořadí

1.      Středočeský kraj – Foxconn Česká republika, VOŠ, SPŠ a JŠ Kutná Hora, ZŠ Zbraslavice, Komenského

2.      Liberecký kraj – ZF Automotive Czech s.r.o., SPŠT Jablonec nad Nisou, SVČ Mozaika Železný Brod

3.      Zlínský kraj – Česká zbrojovka a. s., SŠ COPT Uherský Brod, ZŠ Pod Vinohrady, Uherský Brod